Zijnsoriëntatie

open hart, open geest


 

Zijnsoriëntatie is een modern, westers pad van verlichte levenskunst met wortels in het Tibetaans boeddhisme (Dzogchen) en westerse humanistische psychologie. Je oriënteert je op Zijn, jouw natuurlijke vrije aard.

 

Ken je dat gevoel? Je loopt in het bos en opeens word je geraakt door de schoonheid van de natuur. Je staat even stil en voelt een glimp van grootsheid oplichten. Of de akkoorden van een liedje die precies de juiste toon in je hart raken. Als je op de fiets zit en wind mee hebt en alles moeiteloos vanzelf gaat.

 

Opeens is het er. Als je daarmee in contact bent, ervaar je verbinding met alles en iedereen. Dan is er een gevoel van ‘alles is goed’, vrijheid, ruimte, ontspanning. Het is nieuw en toch vertrouwd.

 

Noem het de God of Boeddha in jezelf, Zijn, het is jouw natuurlijke aard die oplicht. Dat is wie je ten diepste bent. Je kunt hier bewust contact mee leren maken en dit als leidraad nemen in je leven. Het is onverwoestbaar en compleet aanwezig in iedereen, ontzettend vreugdevol en kent geen voorwaarden. Het is thuis.

 

 

Om je vrije aard in het dagelijks leven vorm te geven is het nodig je ook op psychologisch niveau te ontwikkelen.

In de loop van ons leven lopen wij allemaal 'blauwe plekken' op en ontwikkelen we patronen en mechanismen om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Onze ruimere, vrije aard raakt gaandeweg uit zicht. Je leeft (onbewust) in een voortborduring op het verleden, maar in het hier en nu is alles in feite open. 

 

Onder leiding van grondlegger en inspirator Hans Knibbe, is Zijnsoriëntatie de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een rijke en geheel eigen visie op leven in vrijheid en verbondenheid in de westerse wereld. 

 

Als je dit pad loopt, onderga je een diepgaand bewustwordingsproces. Het licht gaat aan en schijnt op alles in en om jou heen. Dat is een enorme rijkdom: rust, ruimte en vrijheid worden dan het startpunt van je leven.

 

In zijnsgeoriënteerde begeleiding en meditatie breng je jouw oorspronkelijke vrije aard weer naar de voorgrond, zodat je vanuit een open en ontspannen houding je leven kunt gaan leiden.